Remek társasági és céges program lehet egy ibrány-nagyerdei pálinkakóstoló. Az optimális hőmérsékleten (17-19 °C) kínált pálinkák íze, illata, színe, aromái, és maga a kóstolás élménye még hosszú ideig kínál beszédtémát a csapatnak.
Pálinkafőző mesterünk szervezésében 8-20 fős pálinkakóstolót tartunk, előzetes bejelentkezés alapján (Tel./Fax: 42/200-209, email: info@demeterpalinka.hu). A kínált pálinkasor jellemzően 6 pálinkát foglal magába a napérlelte zempléni, rétközi gyümölcsök párlataiból: szilvapálinka, almapálinka, körtepálinka, meggypálinka, cseresznyepálinka,
vilmoskörte pálinka, vagy olyan különlegességekből, mint a bodzapálinka, vagy a szamócapálinka.
A kóstoláshoz szódavizet, rágcsálnivalót kínálunk. A kóstoló rendszerint a kézműves módszerekkel készült CARL lepárló működésének és a pálinkafőzés folyamatának ismertetésével (szezontól függően üzemelés közben) veszi kezdetét.
A pálinkakóstoló program időtartama hozzávetőlegesen két óra. Reményeink szerint néhány hónapon belül Kóstolóházunkban fogadhatjuk a Demeter Pálinka ízvilágára kíváncsi látogatóinkat.
Pálinkakóstoló programajánló
A pálinkakóstolóval összekötve további látványosságokat lehet megtekinteni a környéken:
Pálinkakóstolás tippek
A Demeter Istennő által érlelt gyümölcs íze és aromája akkor élvezhető igazán a pálinkában, ha a párlatot megfelelő formájú pohárból fogyasztjuk. Kifejezetten a pálinka fogyasztásához fejlesztették ki a tulipán formájú poharakat, amelyek alul öblösek, felül pedig összeszűkülnek. Az alsó, öblös részben terpeszkedő pálinka illatát, zamatát a felső rész összeszűkítve juttatja el az orrhoz, vagyis intenzívebb lesz az érzet. A poharat elég megdönteni és mozgatni benne a párlatot, rázni ne rázzuk a poharat.
A fogyasztás hőmérsékletéről már írtunk, de itt ismét megemlítjük. Az ideális pálinka iváskor 17-19 °C fokos. A túl hideg pálinkának az illata, zamata, aromái „befagynak”, míg a túl meleg ital fogyasztása nem kellemes érzés.
A pálinkát nem ajánljuk egyetlen hörpintésre meginni, csak lassan kortyolgatva, ízlelgetve. Érdemes az üres poharat néhány perccel a fogyasztás után megszaglászni: ekkor érezhetjük egy jó minőségű pálinka esetében a legkarakteresebb, legkellemesebb illatokkal.