Nagy Aranyérmet nyert a Demeter Pálinka Manufaktúra Bodza pálinkája az V. Ongai Pálinkaversenyének 1030 nevezett pálinkája és párlata között!
A 2014 januári ongai megmérettetésre nevezett pálinkák 126 településről érkeztek, 112 különböző főzdéből. A 24 fős nemzetközi zsűri döntése alapján arany oklevelet kapott 123 pálinka és párlat, melyen túl 27 nedű a Champion, azaz a Nagy Aranyérem kitüntetést is elnyerte.
Ünnepélyes eredményhirdetés 2014. január 25.-én volt a lillafüredi Palotaszállóban, az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett pálinkagálán és bálon.
A verseny érdekessége, hogy Magyarországon, pálinkaversenyen eddig még nem használt bírálati rendszerszerint történt az értékelés, aminek a lényege, hogy a pontok több mint 60%-át a szájban érezhető dolgokra adták a bírálók. Egy továbbfejlesztett pálinkabíráló szoftverrel történt a bírálat, mely minden korábbinál jobban kizárta a szubjektivitást.
Bodza Pálinka
A néphagyomány szerint minden jó pálinka gyógyszer, de a bodza különösképpen segít a megfáradt testnek visszatérni az egészség harmóniájába.
Amellett, hogy a rontó erőket távol tartó növényként tisztelték, a bodza sok olyan ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, melyet más gyümölcsök nem, vagy csak kisebb mennyiségben.
Bodzapálinkánkat vadon termett gyümölcsből készítjük és szerintünk az egyik legsimább és legselymesebb élményt nyújtja fogyasztóinak.
Mivel a bodzapálinka nagyon munkaigényes, ezért kevés készül belőle és igen értékes.
Onga
A község első név szerinti említése 1222-ből ered. A középkorban kicsiny falut a török 1588-ban felégette, de a lakosok hamarosan újra felépítették. A török elleni felszabadító háború, majd a Rákóczi-szabadságharc küzdelmei Ongát sem kímélték. A falu azonban átvészelte a nehéz időszakokat és ma számos izgalmas fejlesztéssel, új eseménnyel büszkélkedhet.
Ebbe a sorba tartozik az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett Ongai Pálinkaverseny is, amely 2014-ben immár ötödik alkalommal vonzza a nagyközönséget és a megmérettetésre vágyó pálinka főzdéket.