Demeter Istennő

quality replica watches replica rolex piaget tanagra replica piaget tanagra replica piaget upstream replica piaget upstream replica Piaget Vintage Replica Piaget Vintage Replica Porsche Design Fake Porsche Design Fake replica watches Porsche Design replica watches Porsche Design porsche design boxster replica porsche design boxster replica Porsche Design Dashboard Replica Porsche Design Dashboard Replica rolex replica rolex replica replica rolex watches replica rolex watches rolex replica watches rolex replica watches rolex replicas rolex replicas fake rolex watches for sale fake rolex watches for sale prom dress online designer evening dresses online fake omega

Démétér (görögül Δημήτηρ, annyi mint „Földanya”) a görög mitológiában a földművelés és a termékenység istennője. Az ő segítségével hozott termést minden növény, ő érlelte mosolygósra a gyümölcsöket. 

Termékenység-istennő volta mellett a házasság szentségének, az élet és halál ciklikusságának legfőbb vezetője is volt; az ő papjai vezették be az ifjú házasokat például a házasélet rejtelmeibe. Démétér szent növénye a búzavirág és a pipacs, szent állata a daru volt. Melléknevei: Bőkezű, Dúshajú, Zöldköntösű.

Demeter Istennő és a mezőgazdaság

Demeter Anyaistennő a mezőgazdaság védnöke – az ő nagylelkűsége táplálja, látja el élelemmel és itallal a földi halandókat. Férje soha nem volt, azonban öt gyermeke is született. Leghíresebb történet egyik lányával kapcsolatos:

„…mikor beköszönt az ősz Perszephóné leszáll az Alvilágba, és Démétér visszavonja ajándékait a földtől, ez a tél. S mikor Perszephóné visszatér anyjához, a természet kivirul, beköszönt a tavasz, s eljön a gyümölcsöztető nyár is.”

Mikor Perszephóné virágot szedett társnőivel, Hádész az Alvilág királya elrabolta, hogy feleségévé tegye. Démétér leánya keresésére indult, ám hasztalan kutatta napokon keresztül. Héliosztól, a mindentlátó napistentől megtudta, hogy a lányt Hádész rabolta el. Démétér elkeseredésében távol maradt az Olümposztól mivel tudta, hogy Hádésznak Zeusz adott engedélyt a lányrabláshoz. A földet terméketlenné tette, így az nem hozott termést, a növények nem növekedtek, a magok nem csíráztak. Zeusz több istent és istennőt is elküldött, hogy engeszteljék ki Démétért, de ő közömbösen irántuk kijelentette, hogy a föld mindaddig meddő marad, amíg Perszephónét viszont nem látja. Zeusznak nem volt más választása, Hermésszel üzent Hádésznak, hogy küldje vissza a lányt anyjához, Démétérnek pedig, hogy visszakapja a leányát, ha az nem evett a holtak eledeléből. Hádész elmosolyodott, hisz tudta: Perszephónénak vissza kell térni hozzá, mert evett a gránátalma magjából. Mikor megérkeztek, Démétér kitörő örömmel fogadta a leányát, ám amikor a gránátalmamagról hallott, nem akarta átka alól feloldozni a földet. Végül a dolog egyezséggel zárult: Perszephónénak az év kétharmad részét anyjával kell töltenie, mint a zöld vetések istennője, az év egyharmad részét pedig Hádésszal, mint az Alvilág királynője. ĺgy is történt: mikor beköszönt az ősz, Perszephóné leszáll az Alvilágba, és Démétér visszavonja ajándékait a földtől, ez a tél. S mikor Perszephóné visszatér anyjához, a természet kivirul, beköszönt a tavasz, s eljön a gyümölcsöztető nyár is.

Demeter Istennő

Demeter Istennő és a Demeter Pálinka Manufaktúra

Szerintünk így néz ki ma Demeter, a gyümölcseinket érlelő és termékenységet adó Istennő:

Demeter Istennő és a Pálinka

A Demeter Pálinka Manufaktúra tulajdonosának vezetékneve szerencsésen egybeesik a görög Anyaisten, Demeter nevével. Mivel Demeter a mezőgazdaság, a termékenység Istennője, a gyümölcsök érlelője is, nem sokat teketóriáztunk pálinkánk névválasztásán.

Reméljük, hogy a minőség elkötelezettségünk, gyümölcstermesztésben szerzett jártasságunk, gyermeki lelkesedésünk azt eredményezi, hogy vásárlóink élvezettel választják pálinkáinkat legközelebb is.

Pálinka készítése

Pálinka készítése, pálinkafőzés - gyümölcs, lepárlás, pálinka - Demeter Pálinka Manufaktúra